top of page
Ara
  • Gülsüm Senanur Demir

ASIRLARDIR SÜREN GELENEK :JAPON ÇAY SEROMONİSİ (SADOU)

Güncelleme tarihi: 17 Şub 2022



Kökeni 15.y.y'a kadar dayanan ve Zen Budizm'i çıkışlı olan gelenek asırlardır varlığını sürdürmekte. Japon’larda bir kültür ve keyif sembolü olmasının yanı sıra çay, sahip olduğu seremoni kültürüyle ,gelenekten çıkıp bir sanata dönüşmüş durumda .



Tören 'Chasitsu' adı verilen özel hazırlanıp dizayn edilmiş çay odalarında yapılıyor . Mekanın sahip olduğu en önemli özellik kalabalıktan uzak ,sakin ve dingin bir ortamının olmasıdır. Amacı seremoniden ziyade zarafet ,sükûnet ve zarafetle örülü bir arınma süreci olarak görülüyor . Bu seremoniler için evlerde özel alanlar oluşturuluyor. Mimariden seramiğe kıyafetlerden sunuma kadar her şey özenle hazırlanıyor . Seremoni sırasında hazırlanan çayı içerken uyulması gereken kurallar da mevcut.



Seremoninin en uygun şekilde yerine getirilmesi adına senelerce sıkı bir eğitimden geçmek ve pratikler yaparak deneyim kazanmış olmak gerekiyor.

Bu seremoninin en uygun şekilde yerine getirilmesi adına senelerce sıkı bir eğitimden geçmek ve pratikler yaparak deneyim kazanmış olmak gerekiyor. Hatta sadece çay seremonisi hakkında eğitim veren kurumlar da ülkede mevcut . Seremoniye başlamak için önce 'nijiriiguchi' isimli dar ve alçak kapıdan çay odasına giriş yapılır. Kapının bu denli küçük olmasının sebebi içeri girerken herkesin eşit olmasını sağlamaktır. Seremoni sadece çay hazırlama sürecinden ibaret değildir. Aynı zamanda içeride olan herkes için dünyevi şeylerden arınmış ve bir ibadet ortamına girmişçesine hareket etmesini sağlayan unsurları barındırmaktadır. İçeride bulunan kişilerin oldukça sade giyinmesi , güç temsil eden ,üstünlük sağlayan herhangi bir aksesuar ya da nesneyi yanına almaması gerekmektedir. Gelen misafir 'Sake' ve 'higashi' adındaki tatlılardan ikram edilir.



Çayın hazırlanması

Çay hazırlamaya başlamadan önce karıştırmaya yarayan bambu fırça 'chakim' isimli peçete ile özenle silinir. Kişinin özelliklerine binaen seçilen kâseye 'kawa' isimli çaydanlıkta bulunan kaynar sudan eklenir. Ardından bölgenin en taze yapraklarının öğütülmesiyle elde edilen yeşil çay yani 'macha tozu' kaynar suya eklenir ve karıştırılır. Hazırlanan çay misafire ikram edilir. Misafir teşekkürün ardından kâseyi alır ve iki kez sağdan sola çevirerek iki eliyle tutarak içer. Çayın içilmesinin ardından geri verilen kâse özenle silinerek seremoni sonlandırılmış olur.



9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page