top of page
Ara
Gülsüm Senanur Demir

ŞEREFİYE SARNICI'NDA 3D MAPPİNG GÖSTERİMİ İLE TARİHE YOLCULUK

Güncelleme tarihi: 16 Şub 2022

İstanbul tarihi yarımada sınırları içerisinde bulunan 1600 yıllık Şerefiye Sarnıcı’nda 3D Mapping gösterimi yapılmaya başlandı. Ziyaretçiler sarnıcın tarihi atmosferinde teknolojinin dokunuşlarıyla eşsiz bir yolculuğa çıkıyor.


photoby/Gülsüm Senanur Demir


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş ve Tuce Investment ortaklığıyla hazırlanan 3D mapping gösterisi ziyaretçilerle buluşturuluyor. Gösteride sarnıcın, yapılışından itibaren tanıklık ettiği tarihsel süreç yansıtılıyor. Gösteri; giriş, İstanbul’un su yolları, Bizans Dönemi, Osmanlı Dönemi, Cumhuriyet Dönemi olmak üzere toplam 5 ana bölümden oluşuyor. Gösterim totalde 10 dk. sürüyor ve saat başı yineleniyor. Görüntülerin sarnıç yüzeyine yansıtılması için toplamda 29 adet 10.000 ansilümenli projeksiyon mekana zarar verilmeden titizlikle yerleştirildi. Ses efektleriyle desteklenen gösterim ziyaretçilere unutulmayacak anlar yaşatıyor.

Mapping doğal dokuya uygun hazırlanan içerik, film ve animasyonların dokuya tam olarak oturtulması işlemidir. Hazırlanan içerik önce mapping yazılımı yüklü bilgisayarlarda işlenir , ardından işlenen görüntüler projeksiyonlar vasıtasıyla düzenli düzensiz tüm yüzeylere yansıtılabilir.

Teknoloji ve sanatın harmanlanarak çeşitli yüzeylerde görsel bir seyir imkanı oluşturması, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmekte.

Sarnıç’ın sahip olduğu yüksek nem oranının gösteriyi yansıtan projeksiyonlara ve bağlı bulunduğu kablolara zarar vermemesi adına yüksek önlemler alındı. Kablolar mekanın tarihi dokusuna zarar vermeden görüntü kirliliği oluşturmayacak şekilde yürüme alanlarının alt kısmına yerleştirildi.


1600 yıldan daha fazla geçmişe sahip olan Sarnıç, 2010 yılında, üzerinde ve yanında bulunan sonradan eklenmiş yapıların yıkılmasıyla birlikte ziyarete uygun hale getirildi. 24 metreye 40 metre bir alan üzerine inşa edilmiş olan sarnıç , 11metre tavan yüksekliğine sahip. Osmanlı döneminde şehrin su depolama ve dağıtım ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan sarnıç oldukça nemli bir ortama sahip. Barındırdığı 45 adet yelken tonoz ve 32 dev sütun sayesinde ayakta kalarak yıllara meydan okuyor.






5 görüntüleme0 yorum

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page